In het najaar van 2022 werd Chris de Jong postuum voor zijn nieuwe bouwontwikkeling uitgeroepen tot winnaar van de Job Dura Prijs 2022. De prijs wordt uitgereikt door wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen, gemeente Rotterdam).
De Job Dura Prijs had in 2022 als thema ‘Circulariteit’. Er werd gezocht naar projecten die vooruitstrevend zijn op het gebied van circulariteit en duurzaam materiaalgebruik in Rotterdam en daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu én in de toekomst. Uit het juryrapport: “De jury prijst de compromisloze, innovatieve toepassing van het bio-based bouwmateriaal en de hoogstaande architectonische kwaliteit die daarmee is bereikt. De natuurlijke materialisering en bouwtechniek is veelbelovend en roept op tot grootschaligere toepassing. Het Kunstenaarsverblijf aan de Charloisse Lagedijk is ontworpen door Bureau SLA, een architectenbureau dat zich sinds jaar en dag heeft toegelegd op de ontwerpprincipes van het biobased en circulaire bouwen. Het verbluffende resultaat dient mede te worden toegeschreven aan opdrachtgever Chris de Jong die tragisch genoeg nauwelijks van de woning heeft mogen genieten. Kort na de oplevering in 2022 stierf hij onverwacht. De prijs is daarmee ook een eerbetoon aan de doortastendheid, volharding en durf van De Jong als opdrachtgever.”
De prijs is een initiatief van Stichting Job Dura Fonds, een stichting opgericht in 1994 ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het bouwbedrijf Dura Vermeer. Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds jaarlijks diverse initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien. De jury van de Job Dura Prijs 2022 bestond uit vaste juryvoorzitter Alexandra den Heijer (hoogleraar Publiek Vastgoed TU Delft), Job van Zomeren (directeur Era Contour en winnaar van de Job Dura Prijs 2020 voor de ontwikkeling van Project Little C), Leontien de Waal (Sector Banker Bouw ABN AMRO), Tillmann Klein (hoogleraar Building Product Innovation TU Delft) en Laura Rosen Jacobson (medeoprichter en algemeen directeur Buurman).
Mede door deze prijs en met ondersteuning van de familie De Jong, hebben we het stokje opgepakt en werken we nu samen met een kleine betrokken groep mensen, verder aan de realisatie van de droom en het levenswerk van Chris: theatermakers, kunstenaars, schrijvers en artiesten een tijdelijke woon- en werkplek bieden ter inspiratie, voorbereiding en realisatie van producties en samenwerkingen. Er is behoefte aan creatieve ontmoeting en uitwisseling als ook aan ruimte en rust, mogelijkheid tot onderzoek en reflectie en onderling contact tussen kunstenaars met verschillende kunstvormen en achtergronden. In onze stad zelf, nationaal, tussen stad en provincie en internationaal. En dat alles in een duurzame omgeving.